Att bo i bostadsrätt

Vad innebär det att bo i en bostadsrätt?
Som innehavare av en bostadsrätt i en bostadsrättsförening är du medlem i en ekonomisk förening. Föreningen har till uppgift att upplåta bostäder åt sina medlemmar på obegränsad tid.

Ägarförhållande, nyttjanderätt
Som bostadsrättshavare äger du inte din lägenhet utan det är föreningen som äger hela fastigheten. Du har däremot rätt att så som medlem i föreningen och bostadsrättshavare, fritt nyttja lägenheten på obegränsad tid. Du har rätt att göra vissa mindre ändringar, däremot får du inte utan styrelsens godkännande göra väsentliga ändringar såsom flyttning av dörrar, väggar, etc

Styrelse, firmateckningar
En bostadsrättsförening är en juridisk person, dvs den kan själv teckna avtal med t ex leverantörer. De som undertecknar avtal är föreningens styrelse, eller av styrelsen utsedda firmatecknare.

De som sitter i föreningens styrelse är valda av föreningens medlemmar på föreningsstämman (se stadgar). Personerna framgår av årsredovisningen eller i Bolagsverkets föreningsregister (registerbeviset). På registreringsbeviset framgår även vem/vilka som är firmatecknare.

Stadgar och ekonomisk plan
Hos Bolagsverket finns också föreningens stadgar och ekonomiska plan registrerade. Stadgarna styr tillsammans med lagar och förordningar föreningens verksamhet. I den ekonomiska planen finns uppgifter om föreningens bostäder, vad som ingår i årsavgiften, andelstal, insatser mm.

Varje förening är skyldiga att ha en medlems och en lägenhetsförteckning.  I dessa finns angivet föreningens medlemmar, vilka lägenheter och vem som är bostadsrättshavare samt om lägenheten är pantsatt eller uthyrd i andra hand.

Hur kan jag påverka mitt boende?
Normalt sett ska föreningen hålla föreningsstämma före juni månads utgång varje år. Vid detta tillfälle samlas föreningens medlemmar för att gemensamt gå igenom årets verksamhet. Styrelsen ska presentera årsredovisningen och verksamhetsberättelse. Föreningsstämman skall godkänna styrelsens förvaltning - "ge styrelsen ansvarsfrighet".

Varje medlem kan komma med förslag till verksamheter/åtgärder. Förslagen skall vara styrelsen tillhanda i god tid före stämman. Meddelande om när stämman äger rum kommer att skickas ut till medlemmarna. Det är vid stämman som föreningen väljer styrelse och revisorer för det kommande året (se stadgar). 

Även extra föreningsstämma kan förekomma. Detta kan behövas om t ex föreningens stadgar skall ändras då detta kräver beslut vid två stämmor eller om styrelsen vill ha et snabbt avgörande i någon speciell fråga. Även en grupp medlemmar (minst 10 % av alla röstberättigade medlemmar) samt revisorerna kan begära att en extra stämma hålls. Vid extra föreningsstämmor fattas endast beslut i de ärenden som ligger bakom att stämman utlysts.

Protokoll
Protokoll från föreningsstämmor skall enligt stadgarna ara tillgängliga för medlemmar senast tre veckor efter stämma. Det är endast stämmoprotokoll som samtiga medlemmar har rätt att ta del av. Protokoll från styrelsesammanträde är inte offentliga eftersom de kan innehålla konfidentiella uppgifter om enskilda medlemmar, men revisorerna kan läsa protokoll för din räkning.

Vad ingår i årsavgift?
Årsavgiften ska täcka din del av föreningens gemensamma kostnader, till exempel räntor, amorteringar, förvaltning och fastighetsförsäkring. I den ekonomiska planen finns angivet vilka kostnader som ingår i årsavgiften. Årsavgiftens storlek bestäms av styrelsen och fördelning sker dels efter bostädernas insatser och dels per lägenhet. Årsavgiften ska betalas månadsvis i förskott från och med dagen vid tillträdet. 

Vem ansvarar för reparationer och underhåll?
Enligt stadgarna är du som emdlem asvarig för inre reparationer och undnerhåll av din lägenhet. Föreningen svarar för de yttre underhållet t ex fasader ocg yttertak. Viss del av årsavgiften sätts av för framtida underhåll av gemensamma delar - s.k. yttre underhåll.

Vilken försäkring behöver jag?
Föreningens fastighetsförsäkring täcker skador på byggnad förorsakade av utströmmande ledningsvatten och brand. Fastighetsförsäkringen täcker däremot inte skador på din egen egendom. Du bör alltså teckna en egen hemförsäkring. Bostadsrättstillägg behöver du inte teckna då detta är tecknat via föreningens försäkring. Tillägget täcker skador på den egendom du är underhållsskyldig för enligt föreningens stadgar.

Får jag hyra ut i andra hand?
Allmänt gäller att du inte kan hyra ut i andra hand. Styrelsen kan dock medge andrhandsuthyrning i vissa fall. 

Om styrelsen avslår din ansökan att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för prövning.

Det är du som bostadsrättshavare som ansvarar för din lägenhet även under uthyrningstiden. Detta innebär att du ska se till att årsavgiften blir betald, att din hyresgäst inte missköter sig mm.

Du bör dessutom se till att din hyresgäst avstår från sitt besittningsskydd. I annat fall kan du få svårt att få tillbaka lägenheten efter uthyrningstiden.

När kan jag överlåta min bostadsrätt?
Du kan när som helst sälja din lägenhet och till vilket pris du vill. Försäljningen skall vara skriftlig. För giltigt köp krävs att köparen godkänns av styrelsen samt att överlåtelsehandlingen anger köparens och säljarens namn, personnummer, adress, överlåtelsesumma och vilket objekt som avses. Handlingen skall undertecknas av köpare och säljare samt godkännas av make/maka eller sambo. Eventuell pantsättning måste lösas eller överlåtas inan en överlåtelse kan ske. En kopia av avtalet skall lämnas till styrelsen tillsammans med ut och inträdesansökningarna beträffande medlemskap.

Säkerhetstänkande
Att tänka på säkerheten är en förutsättning för ett tryggt boende. I skötselpärmen som du erhåller vid inflyttning finns mer information och anvisningar som hjälper dig att hålla bostaden i samma fina skick som när du flyttade in

Trägolven lever med årstiderna
Ett trägolv påverkas av luftfuktigheten. Under vintern kan golvet både krympa och kupa sig på grund av att det råder en låg relativ luftfuktighet inomhus. Under sommaren ökar den relativa luftfuktigheten och träet utvidgar sig igen. Med rätt underhåll har trägolv en mycket lång livslängd.

Egna installationer
Både av säkerhetsskäl och för att garantin ska gälla är det viktigt att anslutning till vatten och avlopp utförs på ett riktigt sätt. Installationer måste därför alltid utföras av en behörig person.

Brandvarnare
Bostaden är utrustad med en brandvarnare. Batteriet i brandvarnaren har lång livslängd och när batteriet behöver bytas ger brandvarnaren ifrån sig högfrekventa ”pip”.

Vid vattenläckage
Om bostaden råkar ut för ett vattenläckage från ledningar ska du omgående stänga av vattnet. I din lägenhet finns det flera avstängningsventiler för vatten, ta reda var de är placerade för att snabbt kunna stänga av vattnet vid läckage